Re:
Доброго дня! В рамках досудового розслідування поліція звернулась до юридичної особи, у володінні якої знаходились мої персональні дані, які є охоронюваною законом таємницю, з проханням видати поліції ці персональні дані. Юридична особа добровільно видала поліції ці відомості, без моєї згоди та не повідомляючи мене. До суду за отриманням ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий не звертався. Чи законно це?
У судовому засіданні прокурор говорить, що це законно і посилається на наступний текст, який часто цитують українські суди:
Враховуючи зміст положень ч.1 ст.86 (щодо допустимості доказу), ч.ч.2,3 ст.93 КПК України (щодо збирання доказів сторонами), застосування стороною кримінального провадження такого способу збирання доказів як вилучення речей чи документів (ч.7 ст.163 КПК України) під час отримання доступу до речей і документів може здійснюватися у випадках, якщо:
▫️особа, у володінні якої знаходяться речі або документи, не бажає добровільно передати їх стороні кримінального провадження або є підстави вважати, що вона не здійснить таку передачу добровільно після отримання відповідного запиту чи намагатиметься змінити або знищити відповідні речі або документи;
▫️речі та документи згідно зі ст. 162 КПК України містять охоронювану законом таємницю і таке вилучення необхідне для досягнення мети застосування цього заходу забезпечення.
В інших випадках сторона кримінального провадження може витребувати та отримати речі або документи за умови їх добровільного надання володільцем без застосування процедури, передбаченої главою 15 КПК України.
Прокурор говорить, що до суду за ухвалою потрібно звертатись лише у випадку необхідності вилучення речей чи документів. А у випадку, якщо вилучення не потрібно, а потрібно лише зробити копію і особа, у володінні якої знаходиться охоронювана законом таємниця добровільно надає її, то звернення до суду за ухвалою ніби то не потрібно. Чи правий прокурор, чи він просто не правильно трактує текст, який сам наводить?