Вітаю.
У 2007 році отримав травму - перелом обох кісток правого передпліччя, був виконаний накістковий металоостеосинтез. Після зрощення кісток і зняття гіпсу того ж року спостерігалося обмеження супінації і пронації в ліктьовому суглобі 30-35 градусів сумарно від одного краю до іншого краю, згинання і розгинання були в повному обсязі. Після зняття МОС у 2008 році ці обмеження залишилися. Наявні записи хірурга та ортопеда в лікарняній картці за 2012 рік про порушення функції суглоба, 30-35 градусів, а також результати рентгенографії: посттравматичний остеоартроз правого ліктьового суглоба, підвивих голівки ліктьової кістки в променево-зап'ястковому суглобі, початковий прояв посттравматичного остеоартрозу правого променево-зап'ясткового суглоба. Того ж року отримав тимчасове посвідчення військовозобов'язаного зі статтями 30в, 78в наказу МО України №402 від 14.08.2008. Лікарі проігнорували обмеження супінації і пронації, і дали статтю 78в; розбиратися не став, бо знав, що обмежено придатний за зором.
Моя поточна ситуація: згинання в нормі; під час кожного (!) розгинання чітко чути хрускіт у ліктьовому суглобі, сам момент хрускоту неприємний; якщо правильно зрозумів ілюстрації в інтернеті, то супінація 5 градусів, пронація 25 градусів; під час спроби супінації чітко чути стукіт, який, мабуть, утворюється від ударів кісток одна об одну, це і заважає здійснити рух; під час пронації теж відчуваються перешкоди; періодично виникає ниючий біль у ліктьовому суглобі, який тимчасово минає після розгинання.
Питання:
1) Якщо діагноз посттравматичний остеоартроз правого ліктьового суглоба буде підтверджено, чи можу я розраховувати на статтю 61а наказу МО України №262 від 27.04.2024, адже згідно з таблицею 14 «Оцінка обсягу рухів у суглобах (у градусах)» я маю значне обмеження рухів супінації та пронації, навіть при нормальному згинанні та розгинанні з хрускотом? Чи підходить діагноз «стійка контрактура суглоба зі значним обмеженням обсягу рухів» під мою ситуацію? Чи слід домагатися статті 78а, а саме «наслідки (віддалені наслідки) переломів довгих та інших кісток зі значними порушеннями функцій кінцівки»? Думаю, що краще діяти і в тому, і в тому напрямку.
2) Є приватна клініка у місті, де приймає травматолог, який також є завідувачем міського державного травматологічного відділення (який і знімав мені МОС, і у виписці теж вказував на обмеження супінації та пронації). Де краще пройти обстеження до ЛКК: приватна клініка, де теоретично отримаю повніший обсяг досліджень і результатів, чи державне травматологічне відділення, яке буде більш прийнятним для ВЛК як державний заклад? Чи краще пройти і там, і там?
3) Яким чином довести, що в мене справді є обмеження супінації та пронації ліктьового суглоба 30 градусами, якщо теоретично людина може сама навмисно обмежувати будь-які рухи? Обласний лікар у 2012 році посмикав руку 5 секунд і, не слухаючи доводів, видав висновок, що у мене повний обсяг усіх рухів, без вказівки на вищенаписані висновки від рентгенолога та ортопеда. Мабуть тому мені й дали статтю 78в. Наразі ситуація з рукою стала гіршою. Я дійсно не можу здійснювати ротаційні рухи, як мені це довести? Щоб виключити мій вплив на м'язи чи можуть мені зробити місцевий наркоз правої руки, щоб потім лікар самостійно пробував здійснювати рухи? Але чи буде це правомірно?
І взагалі, як діяти, якщо почнуть силоміць здійснювати ротації, щоб перевірити дійсні обмеження? Адже можуть мені ще сильніше травмувати ліктьовий суглоб, зробити вивих, перелом кісток передпліччя чи інші болючі наслідки.
5) Я навіть згоден пройти детектор брехні з приводу обмеження руху, які є ще з кінця 2007 року і до теперішнього часу. Чи матиме це хоч якийсь сенс?
Дякую за увагу.