Едуард пишет:Договір дідуся який помер закінчується 5 травня 2022р.Мої батьки та моя тітка хочуть переробити кадастрові номера на 2 власника,що нам нада зробити щоб забрати землю. Бо орендар не віддає землю і примушує підписувати договір,коли він ще не закінчився і не віддає гроші за пай за 2021рік.Підскажіть що робити в даному випадку і якими законами нам користуватися. Буду дуже вдячний.
Вашим батькам та тітці необхідно по-перше звернутись до нотаріуса та переоформити землю, так як враховуючи смерть вашого дідуся власника землі таку землю необхідно переоформити.
Чи припиняє свою дію договір оренди землі у разі смерті орендодавця? Смерть власника земельної ділянки не припиняє дії договору оренди, а тому орендар земельної ділянки за договором оренди може продовжувати користуватись земельною ділянкою і після смерті орендодавця до повідомлення його (орендаря) про перехід права власності на земельну ділянку до спадкоємця. Ваші батьки та тітка повинні повідомити орендаря про свій статус протягом одного місяця з дня набуття права власності на землю. Повідомлення необхідно відправити рекомендованим письмом з повідомленням про отримання листа з вказанням в листі обов’язково: кадастровий номер, місце розташування та площа ділянки ПІБ, місце проживання або знаходження нового власника, поштова адреса, платіжні реквізити.
Чи припиняє свою дію договір в разі смерті власника землі? Ні, не припиняє, так як з переходом і зміни власника землі і переходять обов’язки. Договір може бути розірваним чи припинити свою дію в разі смерті власника, якщо це прямо передбачено договором - ст. 32 Закону України «Про оренду землі».
Особа яка орендую землю повинна виконувати всі умови договору, в тому числі по оплаті за користування нею. Якщо це не буде робитись, або ваші батьки та тітка не згідні заключати новий договір, то вони мають право звернутись до суду згідно з ст. 30 Закону України «Про оренду землі».
Для личной, платной консультации наши контакты: ☎️: 097-178-20-74 ✉️: urist_inform@ukr.net